Dag 10: Markus 1:40-45
Bibeltext
'En spetälsk kom till honom och föll på knä och bad: »Vill du, så kan du göra mig ren.« Jesus greps av vrede, sträckte ut handen och tog på honom och sade: »Jag vill. Bli ren!« Jesus skickade bort honom med en sträng förmaning: Och genast försvann spetälskan, och han blev ren. »Säg ingenting till någon, men gå och visa upp dig för prästen och ge det offer för din rening som Mose har bestämt. Det blir ett vittnesbörd för dem.« Men mannen gick därifrån och började tala vitt och brett om saken, så att Jesus inte längre kunde visa sig i någon stad utan stannade ute i ödemarken. Och det kom folk till honom från alla håll.'
Markusevangeliet 1:40-45, Bibel 2000
Förklaring
Vill du, så kan du
En man i stor nöd kommer till Jesus, faller på knä och går rakt på sak: Vill du, så kan du bota mig. Hans ord kan tyda på att han tvivlar på att just han ska få hjälp, men även på att han inser att Jesus är fullständigt suverän!
Jesus blir vred. Det visar han inte ofta. Blir han arg på mannen för att han tvivlar på hans vilja? Inte! Han blir upprörd över sjukdomen som förstör mannens liv!
Judarna väntade på att Messias, Guds utvalde kung och befriare, skulle komma. Då skulle till och med de spetälska bli botade, de som var de mest utstötta. Men Jesus vill inte väcka ytlig uppmärksamhet. Mannen ska inte berätta om sitt helande. Däremot ska han visa upp sig för prästerna för att de ska kunna förklara honom frisk och ta upp honom i samhällsgemenskapen igen. Prästerna borde dessutom kunna förstå att Jesus är sänd av Gud.
Jesu sätt att möta mannen hjälper också oss att våga lita på honom. Sjukdom är något ont, för Jesus blir vred på den. Han vill vara nära oss i sjukdomen, för han rör vid den spetälske. Jesus vill bota, han säger det och han gör det!
Därför får vi alltid vi be Jesus om konkret hjälp med det som fattas oss. Samtidigt hör det till en mognande tro att förstå att Gud är suverän och vet bäst vad vi verkligen behöver, och när. Vi kan tryggt gå rakt på sak, lägga allt i hans händer och lämna resultatet till honom. Vi får lita på att Jesus både vill och kan hjälpa oss.
Till eftertanke: Hjälp mig att lita på din goda vilja när jag ber.
Samtalsfrågor
-
Personer med spetälska (en hudsjukdom) blev helt utestängda från all gemenskap. Man fick inte komma nära dem och absolut inte vidröra dem. De kunde ju smitta!
Men vad gör Jesus?!!
Vilka förändringar tror ni att mötet med Jesus ledde till i hans liv?
Finns det några i din klass eller på din skola som skulle behöva att någon tog kontakt och pratade med dem?
-
En person med spetälska (en hudsjukdom) blev helt utestängd från all gemenskap med andra människor. Man fick inte komma nära dem och absolut inte vidröra dem. De kunde ju smitta!
Fundera då utifrån v.41 på det som Jesus gör.
Vem blir smittad av vem?!!
Vad säger detta om Jesus?
Den här mannen blir inte bara renad från sin spetälska, han får på något sätt livet tillbaka.
Vilka förändringar tror ni att mötet med Jesus ledde till i hans liv?
Man kan vara utanför av många skäl.
Finns det några i din klass eller på din skola som skulle önska att någon tog kontakt och pratade med dem?
Vad skulle det betyda för de personerna att få vara en del i gemenskapen kring Jesus?
-
Läs Markus första kapitel. Försök att läsa det som om du aldrig läst det förut, eller att du aldrig hört talas om Jesus.
Vad vet ni om Jesus efter att nu ha läst detta? Gör en lista på fakta.
Hur tror ni de som möter Jesus i detta kapitel upplever honom? (Johannes döparen, Simon och hans kompisar, folket i synagogan, de som botades och befriades…)
Vad hos Jesus ger starkast intryck på er?
I v.15 talar Jesus om att ”Guds rike är nära”.
Hur märks detta i den fortsatta berättelsen? Var och hur syns spår av ”riket”?
Var finns Guds rike idag? Hur kan Guds rike påverka våra liv?
Hur kan vi göra Jesus känd och Guds rike synligt på vår skola?
-
Läs texten högt tillsammans
Låt någon läsa förklaringen av texten
Läs igenom texten en gång till, högt eller tyst
Samtala utifrån frågorna
Kör ni fast kan det vara ett tips att titta en gång till i förklarningen
Be tillsammans, gärna med något tacksägelseämne eller böneämne utifrån texten.